Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Biserica de lemn din Ionășeni

Biserica de lemn din localitatea Ionășeni, comuna Trușești, județul Botoșani, este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din țară. Fiind închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, biserica a fost construită în anul 1234, de către un înaintaș al lui Dragoș Vodă.

Ionășeni este un sat peste care timpul încă nu a trecut, un sat într-o pădure ce se întinde pe zeci de kilometri. Despre această bisericuță de lemn nu știu mulți, că a existat, că încă mai există, undeva, într-o livadă cu o cărăruie cu pietre pe amblele părți, înconjurată de un gard de lemn, având patru morminte în stânga ei, ale celor ce au slujit cândva în ea.

Mulți cred că cea mai veche biserică de lemn din țară este Biserica lui Dragoș Vodă, adică cea ridicată în satul Volovat și mutată în cimitirul satului Putna, lângă Mănăstirea Putna. Dragoș Vodă a domnit însă între anii 1290-1354. Între acești ani a ridicat și biserica de la Volovat, care s-a păstrat până astăzi. Biserica din livada Ionășeni datează însă încă din anul 1234, aceasta fiind ridicată cu câțiva ani înaintea celei de la Volovat.

Într-un an încă tăinuit de vreme, Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt a trecut prin satul Ionășeni și s-a închinat la această biserică. Dovada faptului că Voievodul a trecut pe la această biserică este inscripția, care zice: „Io, Ștefan voievod, m-am închinat, în anul.”

Biserica curții fostului conac boieresc din satul Ionășeni își are începutul în anul 1234, conform inscripției de pe o lespede de piatră din biserică. Această biserică a servit drept schit pentru călugări până în anul 1756, când Constantin Balș, proprietarul acestor meleaguri, zidește Schitul Cozancea, unde se muta călugării din Ionășeni.

Schitul Ionășeni rămâne că biserică parohială pentru cei peste 70 de locuitori care se stabiliseră în jurul schitului. Inființătorul schitului se numea Ionas Balș, care nu se știe din ce motive devine călugăr, de la care se trage și numele satului Ionășeni, conform actului comemorativ din biserica parohială.

În anul 1776 se construiește biserica din cimitirul satului Ionășeni, tot de către Constantin Balș, aceasta devenind biserica parohială, iar biserica din livadă rămânând de slujbă numai pentru nevoile curții boierești. În ziua de 18 ianuarie 1827, bisericuța de lemn din livadă este resfințită, aceasta trecând la acea data printr-o serie de reparații majore.

Ultima actualizare: 12:11 | 20.11.2024

Sari la conținut