Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ioana Strungaru

Ioana Strungaru (născută Crăciun, n. 4 ianuarie 1989, Trușești, Botoșani, România), este o canotoare română medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din 2016 în proba de 8+1, legitimată în prezent la CS Botoșani.

Prima medalie din carieră a fost obținută la Campionatele Mondiale de Juniori din 2007 de la Beijing, unde a cucerit medalia de bronz cu echipajul de 8+1.

Împreună cu echipajul de 8+1 a cucerit bronzul la a treia etapă de Cupă Mondială de la Lucerna din 2009. La Campionatele Mondiale U23 din Republica Cehă, Strungaru a obținut medalia de bronz la patru vâsle. Mondialele desfășurate la Poznań în Polonia a adus echipajului de 8+1 (Lupașcu, Albu, Cojocariu, Neacșu, Bursuc, Cogianu, Barabás) medalia de argint. Aceeași echipaj a obținut medalia de aur și la Europenele de la Brest (Belarus).

În 2010, Cogianu și-a îmbunătățit palmaresul cu medalia de aur obținută cu echipajul de 8+1 la Cupa Mondială. Echipajul de patru vâsle (Grigoraș, Boghian, Ilie) a intrat în posesia medaliei de bronz la Mondialele de Tineret de la Brest. Favorită la titlu, barca de 8+1 a ocupat primul loc și la Europenele de la Montemor-o-Velho din Portugalia. O nouă performanță a venit din partea aceluiași echipaj la Campionatul Mondial desfășurat în Noua Zeelandă, unde a ocupat a treia treaptă a podiumului.

La ediția din 2011 a Campionatelor Mondiale de Tineret, desfășurate la Amsterdam, cuplul Strungaru—Cristina Grigoraș a cucerit medalia de argint. Anul competițional s-a încheiat cu medalia de aur obținută de echipajul de patru vâsle la Campionatele Europene din Plovdiv (Bulgaria).

La Europenele de la Varese (Italia) din 2012, românca s-a situat pe a treia treaptă a podiumului ca parte a echipajului de patru vâsle. În urma rezultatului, a fost recompensată cu ordinul „Meritul Sportiv” — clasa II.

În 2013, la regata de Cupă Mondială de la Lucerna a ocupat a doua treaptă a podiumului cu echipajul de 8+1. La Campionatele Mondiale desfășurate în Coreea de Sud, Strungaru a mai obținut o medalie de argint împreună cu echipajul de 8+1.

Același palmares s-a repetat și în 2014, când la Campionatele Europene desfășurate în Belgrad (Serbia), echipajul feminin de 8+1 a cucerit aurul. La regata de Cupă Mondială de la Lucerna, echipajul de 8+1 obținut medalia de argint.

La Jocurile Olimpice de la Rio
La Campionatele Europene din 2015 de la Poznań, echipajul de 8+1 s-a clasat pe locul trei.

În 2016, prin rezultatul din cadrul regatei preolimpice de la Lucerna, echipajul de 8+1 (Mihaela Petrilă, Roxana Cogianu, Mădălina Bereș, Andreea Boghian, Laura Oprea, Adelina Cojocariu, Irina Dorneanu, Daniela Druncea și Ioana Strungaru) a reușit să se califice de pe primul loc la Jocurile Olimpice de vară din 2016. Echipajul a obținut medalia de bronz, după ce în urmă cu patru ani canotajul românesc nu a cucerit nicio medalie.

Ultima actualizare: 14:46 | 23.05.2024

Sari la conținut