Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Maria Baciu

Maria Baciu este prin excelență un creator. O poetă a copilăriei, dar și a cuvântului grav, menit să înfioreze sau să descătușeze deopotrivă.

Dincolo de aparenta simplitate a literaturii pentru copii, dincolo de fragilitatea construcției poemului-joc, poezia pentru copii nu se poate naște decât lângă ei, principalii beneficiari: copiii. Or Maria Baciu a trăit zeci de ani în preajma lor. Le-a cunoscut inocența și năzbâtiile. Le-a ghicit frământările și le-a intuit întrebările. Pe care mai târziu le-a așezat în cărți de toate felurile: de la poezie și proză până la teatru.

E de ajuns să ne amintim de ”Oglinzi” sau de ”Pelerinul”, de ”Țara Ionuților pozitivi” sau de ”Et in Arcadia ego”, de ”Ghetuțele copilăriei”, ”Necuprinsele iubiri” și încă multe alte cărți pentru a înțelege că Maria Baciu este poeta care (s-)a trăit prin cuvântul scris.

Maria Baciu s-a născut pe 4 martie 1942, în Cernești, comuna Todireni, județul Botoșani. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității ”Al.I.Cuza Iaşi”, promoţia 1966. De la finalizarea facultății și până în 1970 a fost profesor de Limba şi literatura română la Liceul Teoretic din Truşeşti, după care a continuat la catedra Şcolii Normale ”N. Iorga” (Liceul Pedagogic) din Botoşani.

A fost printre primii realizatori de reviste pentru copii din Botoșani. În 1980 înfiinţează Cenaclul literar ”Mihai Eminescu”, iar în 1983 editează publicaţia ”Educatorul”.

Între anii 1994 – 1996 a editat revista pentru copii ”Șotron”.

Paralel cu activitatea de la catedră şi cea editorială publică versuri, articole literare şi recenzii în diverse ziare şi reviste: Clopotul, Gazeta de Botoşani, Hyperion, Colloquium, Cronica, Convorbiri literare, Luceafărul, Ateneu, România literară, Învăţătorul, Lumina lină ş.a. A scris poezie, proză pentru copii, carte de metodică pentru uz şcolar, teatru pentru copii.

Ultima actualizare: 10:48 | 9.09.2024

Sari la conținut